Inspiratie

In 4 stappen stoppen met eten uit verveling

Je zit op de bank, beetje te scrollen op je telefoon. Geen echte honger, maar toch lonkt die keukenkast. Even wat chips, een koekje, iets lekkers. Gewoon, omdat het kan. Herkenbaar? Dan is de kans groot dat je regelmatig eet uit verveling. En hoewel dat op het moment zelf onschuldig lijkt, kan het je aardig in de weg zitten als je gezonder wilt leven. Gelukkig kun je dit patroon doorbreken en in dit artikel lees je hoe.

Wat is eten uit verveling?

Eten uit verveling is een vorm van emotie-eten, waarbij je niet eet omdat je honger hebt, maar omdat je je verveelt. Je hersenen snakken naar prikkels, en eten voelt dan als een snelle, makkelijke oplossing. Je geeft je handen iets te doen, je proeft iets lekkers en je hebt even afleiding. Alleen: die gewoonte zorgt zelden voor echte voldoening, en vaak voel je je achteraf niet bepaald blij met jezelf.

Waarom eten uit verveling je in de weg zit

Op de korte termijn geeft het je misschien een fijn gevoel, maar op de lange termijn werkt eten uit verveling averechts:

  • Je eet meer dan je lichaam nodig heeft.
  • Je leert jezelf aan om eten te koppelen aan verveling in plaats van honger.
  • Het belemmert je bij het afvallen of gezonder leven.
  • Je krijgt er vaak een schuldgevoel van achteraf.

Het goede nieuws: je bent niet machteloos. Je kunt leren om anders met verveling om te gaan.

4 stappen om te stoppen met eten uit verveling

Wil je dat die snackdrang verdwijnt zodra je je verveelt? Begin dan met deze stappen:

1. Herken het verschil tussen honger en verveling

Vraag jezelf af: heb ik fysieke signalen van honger (zoals een knorrende maag, lage energie)? Of heb ik gewoon zin in iets lekkers? Als het antwoord vooral ‘zin in’ is, dan is de kans groot dat je verveeld bent, niet hongerig.

2. Zoek een andere vorm van afleiding

Verveling is een gebrek aan prikkels. Maak een lijstje met dingen die je kunt doen in plaats van eten. Denk aan een korte wandeling, bellen met een vriendin, puzzelen, journallen of je favoriete muziek luisteren. Als je dit lijstje bij de hand houdt, is het makkelijker om een ander patroon te kiezen.

3. Zorg voor structuur in je dag en voeding

Als je hele dagen door 'aan het rommelen' bent, is het logisch dat je sneller naar eten grijpt. Zorg voor duidelijke eetmomenten en vullende maaltijden met eiwitten en vezels, zodat je lijf niet schreeuwt om snelle suikers. En plan ook momenten van ontspanning en niksdoen, maar dan bewust.

4. Wees lief voor jezelf als het toch gebeurt

We zijn geen robots. Soms ga je toch voor die koek, gewoon omdat je er zin in had. En dat is oké. Wat belangrijk is, is dat je niet blijft hangen in schuldgevoel of alles-of-niets-denken. Zie het als een leermoment, niet als een mislukking.

Verveling hoef je niet weg te eten

Eten uit verveling is een gewoonte die je kunt doorbreken. Niet door wilskracht alleen, maar door inzicht en slimme alternatieven. Verveling hoort erbij, maar je hebt een keuze in hoe je ermee omgaat. En jij bent echt tot meer in staat dan je denkt.

Wil je hier serieus mee aan de slag en eindelijk jouw droomgewicht bereiken èn behouden? In de masterclass Afvallen en op gewicht blijven doe je zo, leert Lot Beukers je kiezen voor een gezond en fit leven!

meer blogs