Kook- en baktips

Meal preppen: de allerbeste tips over de basics

Meal preppen tips zijn tegenwoordig overal te vinden, maar er wordt onnodig ingewikkeld over gedaan. Als je echt wilt leren hoe je efficiënt en gezond kunt eten zonder elke dag uren in de keuken te staan, dan ben je hier aan het juiste adres. Of je nu wilt afvallen, tijd wilt besparen of gewoon gezonder wilt eten: meal preppen is dé sleutel tot succes. In dit artikel leer je hoe je eindelijk die kilo's kwijtraakt én ze ook echt kwijt blijft, met behulp van meal preppen.

Waarom meal preppen de heilige graal is voor drukke mensen

Laten we niet om de hete brij heen draaien: meal preppen is een gamechanger als het gaat om gezond eten makkelijk maken. Je kent het wel: je komt 's avonds doodmoe thuis en hebt totaal geen zin om nog uitgebreid te koken. Resultaat? Je bestelt maar weer eens een vette pizza of gooit een diepvriesmaaltijd in de magnetron.

Maar wat als je altijd een gezonde maaltijd klaar zou hebben staan? Geen gedoe, geen excuses meer. Gewoon opwarmen en smullen maar. Dat is precies wat meal preppen je biedt. Door één keer per week wat tijd te investeren in het voorbereiden van je maaltijden, bespaar je de rest van de week bergen tijd, energie, geld én in de meeste gevallen ook nog eens flink wat calorieën.

De basics van meal preppen: zo begin je

Laten we aan de slag gaan met de basis van het preppen van maaltijden. Het klinkt misschien ingewikkeld in het begin, maar geloof me: het is een eitje als je eenmaal weet hoe het werkt.

  1. Plan je maaltijden: Bedenk wat je de komende week wilt eten. Hou het simpel en kies voor gerechten die je lekker vindt én die makkelijk in grote hoeveelheden te maken zijn. Soep, pasta, rijstschotels, stoofgerechten… Dat werk.
  2. Maak een boodschappenlijstje: Niets zo frustrerend als halverwege je prep-sessie erachter komen dat je iets bent vergeten. Schrijf alles op wat je nodig hebt en sla niks over.
  3. Kies je prep-dag: Zondag is populair, maar kies een dag die voor jou werkt. Zorg dat je een paar uurtjes de tijd hebt om rustig te koken.
  4. Aan de kook: Was en snij al je groenten en maak ze klaar, kook je granen of andere bronnen van koolhydraten (rijst, aardappels) en bereid je eiwitten voor. Zo heb je alles klaarstaan om de rest van de week snel maaltijden samen te stellen.
  5. Portioneer en bewaar: Verdeel je eten in porties en bewaar het in luchtdichte bakjes in de koelkast of vriezer. Labelen is key, anders weet je over een week niet meer wat wat is!

Slimme meal prep hacks voor luie koks

Niet iedereen vindt koken even leuk. Maar geen zorgen, ook voor de luie koks onder ons zijn er genoeg manieren om meal preppen makkelijk en zelfs leuk te maken.

  1. Gebruik je slowcooker: Gooi 's ochtends alles in de slowcooker en kom thuis in een heerlijk geurend huis met een kant-en-klare maaltijd.
  2. Maak vrienden met je vriezer: Kook grote porties en vries de helft in. Zo heb je altijd een back-up voor drukke dagen.
  3. Investeer in goede bakjes: Niks zo irritant als lekkende lunchboxen. Koop kwalitatieve, BPA-vrije bakjes die tegen een stootje kunnen.
  4. Houd het simpel: Je hoeft geen sterrenkok te zijn. Een simpele combo van een eiwitbron, groenten en een koolhydraat is al genoeg voor een gezonde maaltijd.
  5. Varieer: Een stukje kip smaakt heel anders met een honing-mosterdsausje, dan wanneer je ’m marineert in teriyaki-saus. Zo kun je met minimale moeite van hetzelfde ingrediënt twee compleet verschillende maaltijden maken. Experimenteer daarom lekker met verschillende kruiden, dressings en marinades.

Zo houd je het vol: meal preppen voor de lange termijn

Meal preppen is geen dieet, het is een levensstijl. En zoals met elke verandering in je leven, is het belangrijk om het vol te houden. Als je het eenmaal een tijdje doet, wordt het vanzelf routine en zal het je nog amper moeite kosten. Door klein te beginnen bouw je deze routine langzaam op. Streef er niet meteen naar om alle maaltijden voor een hele week voor te bereiden, maar begin eens met het klaarmaken van je ontbijt voor de komende vier dagen (overnight oats!) en bouw zo langzaam verder. Na verloop van tijd zul je merken dat je favoriete recepten en combinaties krijgt, waardoor het meal preppen steeds minder moeite kost.

Om je op weg te helpen, hier een paar ideetjes voor makkelijke meal prep maaltijden om mee te beginnen:

  • Ontbijt: overnight oats, chiapudding, havermoutrepen uit de oven en ontbijtmuffins. Deze gerechten blijven zeker een paar dagen goed in de koelkast. Havermoutrepen en ontbijtmuffins kun je ook heel goed invriezen.
  • Lunch: allerlei soorten soep, pastasalade en salades op basis van granen en geroosterde groenten (quinoa met pompoen, aubergine, courgette of paprika bijvoorbeeld. Lekker met wat feta als topping).
  • Avondeten: pastasauzen, maaltijdsoepen, curry’s, stoofschotels, ovenschotels of wraps.
  • Snacks: fruitsalade van verschillende soorten fijngesneden fruit, bakjes gesneden groenten, bliss balls en bananenbrood.

Klaar om te beginnen met meal preppen? Zo, nu weet je alles wat je nodig hebt om te starten met meal preppen. Met deze tips kun je in 2025 eindelijk die kilo's kwijtraken én ze ook echt kwijt blijven. Dus waar wacht je nog op? Pak die agenda erbij, plan je eerste prep-sessie en ervaar zelf hoe makkelijk gezond eten kan zijn. Geloof me, je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn. En wie weet, misschien word jij wel de volgende meal prep guru in je vriendenkring.

Kun je nog meer tips gebruiken om jezelf een gezonde levensstijl aan te meten? Volg dan vandaag nog de webinar ‘Afvallen en op gewicht blijven doe je zo’. Het is helemaal gratis en je komt met een berg tips de webinar uit, beloofd!

meer blogs