Zijn zoetstoffen ongezond? Dit is een vraag die steeds opnieuw opduikt, vooral bij mensen die serieus bezig zijn met hun gezondheid en gewicht. Maar je hoort zoveel verschillende verhalen over zoetstoffen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In deze blog duiken we wat dieper in de wereld van zoetstoffen. Laten we de onzinverhalen even wegfilteren en kijken naar de feiten.
Zoetstoffen zijn stoffen die worden gebruikt als alternatief voor suiker. Ze leveren vaak minder of geen calorieën en zijn populair in light-producten en suikervrije snacks. Er zijn natuurlijke zoetstoffen zoals stevia en kunstmatige zoals aspartaam en sucralose.
Er is veel discussie over de gezondheidseffecten van zoetstoffen. Sommigen zweren erbij als hulpmiddel bij afvallen, terwijl anderen beweren dat het schadelijk is voor je lichaam. Wat zegt de wetenschap?
Hoewel er hardnekkige geruchten rondgaan over de gevaren van kunstmatige zoetstoffen, is er op dit moment geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat ze kanker veroorzaken bij mensen. Grote gezondheidsinstanties, zoals de EFSA en de WHO, houden dit nauwlettend in de gaten en concluderen dat zoetstoffen binnen de aanvaardbare dagelijkse inname veilig zijn.
Kunstmatige zoetstoffen bevatten nauwelijks calorieën, waardoor ze een handige vervanger kunnen zijn voor suiker als je wilt afvallen. Door frisdrank, yoghurt of koffie te zoeten zonder extra suiker toe te voegen, kun je op dagelijkse basis flink wat calorieën besparen.
Sommige zoetstoffen, zoals sorbitol of xylitol, kunnen invloed hebben op je darmflora. Bij sommige mensen leidt dit tot een opgeblazen gevoel of winderigheid. Dit verschilt sterk per persoon: de een merkt er niets van, terwijl de ander er juist gevoelig op reageert.
Hoewel zoetstoffen kunnen helpen je calorie-inname te beperken, ervaren sommige mensen na gebruik juist meer trek. Dat kan komen doordat je lichaam zoet proeft zonder dat er daadwerkelijk energie binnenkomt, wat het hongergevoel tijdelijk kan verstoren. Dit effect verschilt echter sterk per persoon.
Het is goed om te weten dat de algoritmes van social media je in een bepaalde richting duwen. Als je een post tegenkomt die roept dat zoetstoffen ‘gif’ zijn en je liket die post, dan blijft social media je voeden met meer van dat soort berichten. Voor je het weet, zit je vast in een stroom van negatieve verhalen die elkaar allemaal versterken. Blijf daarom kritisch en check je bronnen. Er is veel onderzoek gedaan naar zoetstoffen, en dat gebeurt nog steeds. De resultaten? Die verschillen. Maar dat betekent niet automatisch dat zoetstoffen slecht voor je zijn.
Het hangt ervan af. Als je je suiker-inname wilt vermijden om af te vallen, maar je wilt wel graag blijven genieten van zoete snacks, dan kunnen zoetstoffen een uitkomst zijn. Maar als je merkt dat je er juist méér van gaat eten of last krijgt van je darmen, dan is het slim om kritisch te kijken naar je inname.
De wetenschap heeft geen hard bewijs dat ze schadelijk zijn bij normaal gebruik. Maar als je lichaam er niet goed op reageert of als je merkt dat je door zoetstoffen juist méér trek krijgt, is het misschien niet de beste keuze voor jou. Het belangrijkste blijft: luister naar je lijf en gebruik ze met mate! Daarom zijn wij ook zo’n fan van de 80/20 regeling. Hierbij kies je voor 80% voor voeding die goed is voor je lijf. Verse groenten en fruit, volkoren producten, eiwitten… Je kent het wel! De 20% die overblijft, kun je besteden aan soul foods. Voeding voor je ziel dus, en daar valt een zoete koek of punt taart zeker onder. Of die nu gemaakt is met echte suiker of met zoetstof.
Merk jij dat je het heel moeilijk vindt om de juiste balans te vinden of ben je al langere tijd ontevreden over je lijf en gezondheid? Dan is dit het moment om in actie te komen. Jij verdient namelijk een sterk, fit en gezond lichaam dat jou helpt bij het bereiken van al jouw doelen! Wil je weten hoe je dat voor elkaar krijgt? In de gratis masterclass Afvallen en Op Gewicht Blijven doe je zo leer je van Lot Beukers hoe je jouw droomgewicht behaalt en behoudt.