Inspiratie

Aankomen tijdens de vakantie - zo voorkom je dat

Aankomen tijdens de vakantie is een veelvoorkomende angst voor veel mensen. Maar eerlijk, daar ben je zelf bij! Je kunt prima genieten van al het lekkers dat je vakantiebestemming te bieden heeft zonder dat je bij thuiskomst direct in paniek raakt bij het zien van de weegschaal. In dit artikel delen we een aantal slimme tips waarmee je kunt smullen én op gewicht blijft. Want het leven is te kort om jezelf wat welverdiend vakantieplezier te ontzeggen, toch?

Aankomen tijdens de vakantie? Liever niet

Laten we beginnen met het belangrijkste: je mindset. Het idee dat je per se aankomt tijdens je vakantie is onzin. Sterker nog, met de juiste instelling kun je zelfs afvallen terwijl je geniet van lokale lekkernijen. Hoe? Door te focussen op balans. Geniet van die heerlijke pasta in Italië, maar ga daarna lekker wandelen langs de kust. Het gaat erom dat je jezelf niet beperkt, maar dat je bewuste keuzes maakt.

Onthoud dat jij degene bent die bepaalt wat je in je mond stopt. Natuurlijk, zo’n vakantie zit vol verleidingen. Ontbijtbuffet hier, cocktailtje daar… Maar is dat een excuus om op elke verleiding in te gaan? Nee toch? Jij hebt een duidelijk doel voor ogen: een fittere en energieke jij. Hou dat doel voor ogen en je zult merken dat het makkelijker wordt om gezondere keuzes te maken. Mindset is alles.

Zwaarder worden tijdens de vakantie voorkomen door te bewegen

Vakantie betekent niet dat je hele dag op een ligbedje hoeft te hangen. Integendeel! Verken je bestemming te voet of huur een fiets. Zo zie je veel meer van de omgeving én verbrand je calorieën zonder dat het voelt als een work-out. Dans de nacht door in een lokale club, trek baantjes in het zwembad of doe mee aan een yogales op het strand. Op deze manier blijf je actief én heb je een geweldige vakantie-ervaring.

Kies slim, maar geniet volop

Het geheim van op gewicht blijven tijdens de vakantie zit 'm niet in alles weigeren, maar in slim kiezen. Ga voor lokale, verse producten en vermijd zoveel mogelijk bewerkt voedsel. Groenten en fruit zijn in het buitenland vaak nóg lekkerder dan thuis, dus profiteer daarvan. Nog een slimme tip: ga niet voor én én én maar voor óf óf óf. Dus óf een licht ontbijt en een uitgebreide lunch, in plaats van allebei.

Proef van alles gewoon een beetje in plaats van jezelf vol te proppen, en geniet bewust van wat je in je mond stopt. Zeg nou zelf: smaakt een ijsje met drie bollen nou echt lekkerder dan een ijsje met één bol? En ga je toch een keer voor die gigantische ijscoupe met alles erop en eraan? Geen probleem! Geniet ervan, maar compenseer de rest van de dag met lichtere maaltijden. Het gaat om balans, niet om perfectie. Want dat houdt niemand vol.

Aankomen juist voorkomen? Hydrateer als een pro

Vaak verwarren we dorst met honger. Drink daarom minimaal twee liter per dag, in warme landen kan dat zelfs nog tekort zijn. Zorg dus dat je altijd een flesje water bij de hand hebt. Niet alleen helpt dit om onnodige snacks te vermijden, het houdt je ook fris en energiek. En laten we eerlijk zijn: een cocktail smaakt nog lekkerder als je goed gehydrateerd bent. Proost!

Jouw vakantie, jouw regels

Het allerbelangrijkste om te onthouden? Jouw vakantie, jouw regels! Maar... een vakantie is geen vrijbrief om zonder consequenties alles te eten wat los en vast zit. Als jouw mindset goed zit, hoef je helemaal niet aan te komen tijdens je vakantie.

Sterker nog, je kunt zelfs fitter en energieker terugkomen. Dus weg met die weegschaal-angst en zeg hallo tegen een onbezorgde reis. Ga ervoor, geniet, en kom thuis met fantastische herinneringen in plaats van extra kilo's!

meer blogs