Inspiratie

Back on track na de feestdagen - 10 tips

De feestdagen staan in Nederland bijna gelijk aan veel eten. En dan knagen we niet per se op wortels, maar juist op chocolade, oliebollen en veel vlees. Het kan zomaar zijn dat je al deze verleidingen niet kan weerstaan en weer back on track moet na de feestdagen. Geen paniek, wij gaan je daarbij helpen! In dit artikel vind je 10 waardevolle tips waar je direct mee aan de slag kan, zonder dat je het jezelf moeilijk maakt.

Weet je stiekem nu al dat die feestdagen het probleem niet zijn, maar jij al langer worstelt met afvallen? Kies voor een fit en gezond leven waarbij jezelf de regie in handen hebt en meld je gratis aan voor het webinar van Lot Beukers.

Back on track na de feestdagen: zo doe je dat

Het is zover. Het vuurwerk heeft geknald, evenals de champagne en ook jij uit je mooie jurk of broek. De feestdagen liggen achter ons, dus het is weer tijd om terug te keren naar gezonde eetgewoonten en je lichaam de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft. Wij streven ernaar om het hele jaar door de balans te vinden, maar misschien is het daar al te laat voor. Dan moet je er dus voor zorgen om terug te keren naar de gezonde lifestyle die je had. Hier zijn enkele tips om je te helpen je voeding weer op het goede pad te krijgen na de feestdagen.

1. Pak het drinken van veel water op

Het is waarschijnlijk dat je tijdens de feestdagen niet alleen meer hebt gegeten, maar ook minder water hebt gedronken. Begin je oppakken van de draad dus bij het drinken van voldoende water. Hydratatie is essentieel voor een goede spijsvertering en het helpt ook bij het afvoeren van gifstoffen uit je lichaam. Daarnaast voorkomt veel water vaak onnodig snacken, want dorst wordt nog weleens aangezien voor honger.

2. Luister weer naar je lichaam

Na weken van overvloedig eten, is het belangrijk om te luisteren naar wat je lichaam van je vraagt. Je hebt waarschijnlijk veel meer gegeten dan dat je nodig had, en je lichaam kan hierdoor blijven vragen om meer. Dit is echter niet wat het daadwerkelijk nodig heeft. Eet wanneer je echt honger hebt en stop wanneer je voldaan bent. Dit helpt om overeten te voorkomen en brengt je terug naar een gezond eetritme.

3. Kies voor echt goede voeding

Laat bewerkte voedingsmiddelen even achterwege en concentreer je op gezonde voedingsmiddelen. Groenten, fruit, volkoren granen, magere eiwitten en gezonde vetten moeten de basis van je maaltijd worden. Deze voedingsmiddelen bevatten essentiële voedingsstoffen en zorgen voor een stabiele energievoorziening.

4. Denk na over wat je gaat eten

Een van de sleutels tot succesvolle gezonde voeding is planning. Neem de tijd om je maaltijden vooruit te plannen, inclusief gezonde snacks. Door vooraf te bedenken wat je gaat eten, verminder je de kans op impulsieve keuzes voor minder gezonde opties.

5. Vezels moeten terug op het menu

Na de feestdagen kan je spijsvertering wel wat extra ondersteuning gebruiken. Verhoog je vezel-inname door meer groenten, fruit en volkoren producten toe te voegen aan je maaltijden. Vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering en geven je een verzadigd gevoel.

6. En suiker en zout moeten er weer af

Chocolaatjes, croissantjes, bitterballen, oliebollen. Bijna iedere feestelijke snack bevat veel suiker en zout. Om je voeding weer in balans te brengen, is het slim om juist deze twee voorlopig te laten staan of met mate te ete. Kies voor natuurlijke suikerbronnen, zoals fruit, en kruid je maaltijden met verse kruiden in plaats van zout.

7. Blijf bewegen of kom weer in beweging

Het eten tijdens de feestdagen kan je wellicht niet weerstaan, maar iedere dag een ronde lopen moet je ongetwijfeld wel lukken. Blijf zoveel mogelijk bewegen tijdens de feestdagen. Dat zorgt niet alleen voor een rustig hoofd, maar het zorgt ook voor een hogere verbranding. Daarnaast is het blijven volhouden van een gewoonte makkelijker dan om na de feestdagen weer een nieuwe te moeten beginnen. Is het bewegen toch niet helemaal gelukt? Kom dan op 2 januari toch weer in actie en leg de lat laag voor jezelf. Iedere dag een rondje van 3 kilometer is makkelijker te overzien dan direct een marathon in te plannen.

8. Slaap is belangrijk

Een goede nachtrust is net zo belangrijk voor je gezondheid als gezonde voeding en lichaamsbeweging. Zorg voor voldoende slaap om je lichaam de kans te geven te herstellen en je stofwisseling te reguleren.

9. Fakkel jezelf niet meteen af als je veel gegeten hebt

Het kan voorkomen dat je wat aankomt tijdens de feestdagen, maar het is belangrijk om niet te hard voor jezelf te zijn. Focus op het aannemen van een positieve mindset en zie het als een kans om gezonde gewoonten te herstellen. Elke gezonde keuze is een stap in de goede richting en leiderschap tonen is ook wegblijven van zelfmedelijden.

10. Kies voor haalbare doelen

Richt je niet op extreme diëten of snelle oplossingen, want die gaan je niet brengen waar je naar op zoek bent. Wat jij nodig hebt is een gezond en stevig fundament waardoor je niet meer in dit soort situaties verzeild raakt.

Tijdens de feestdagen jezelf niet te veel laten gaan, is beter dan achteraf de boel weer moeten gladstrijken. Maar stel je voor dat het daar toch echt te laat voor is, dan gaan deze 10 tips je helpen om de boel weer back on track te krijgen. En voor het allerbeste resultaat en dat fitte lichaam waar je al zo lang van droomt, volg je het gratis webinar van Lot Beukers.

meer blogs