Inspiratie

Dikmakers op vakantie - zo blijf je op gewicht tijdens de zomer

Onverwachte dikmakers op vakantie zijn een ware nachtmerrie voor iedereen die hard heeft gewerkt aan een slanker figuur. Je kent het wel: maandenlang zwoegen in de sportschool en goed op je voeding letten, om vervolgens tijdens die welverdiende vakantie weer een paar kilo aan te komen. Maar is dat hoe het bij iedereen gaat of pak jij het eigenlijk gewoon helemaal verkeerd aan? In dit artikel laten we je zien wat de onverwachte dikmakers op vakantie zijn en hoe je alsnog kunt genieten zonder aan te komen.

Wil je het niet zover laten komen en meteen goed doorpakken? In het gratis webinar leert Lot Beukers hoe jij zonder een dieet te volgen, jouw droomgewicht kan krijgen en behouden.

De mythe van onvermijdelijke vakantiekilo's

Het idee dat je tijdens je vakantie automatisch aankomt, is echt onzin. Yes, we zeggen het gewoon. Hoeveel kilo je aankomt tijdens de vakantie hangt volledig af van jouw eigen keuzes. Het is niet de schuld van dat all-inclusive resort of die heerlijke lokale keuken. Het gaat erom hoe jij ermee omgaat. Dat klinkt misschien hard, maar jij bent uiteindelijk degene die bepaalt wat je in je mond stopt. Want dikmakers op vakantie, die bestaan eigenlijk niet. Je komt niet aan van één ijscoupe, van één bord pasta of van één cocktail. Het gaat om de balans. En die is bij heel veel mensen erg ver te zoeken.

Veel mensen denken: "Ach, ik ben op vakantie, dus ik mag alles eten." Maar dat is precies de instelling die je thuis moet laten. Je lichaam maakt echt geen onderscheid tussen vakantiecalorieën en thuiscalorieën. Een croissant in Parijs telt net zo hard mee als eentje uit de supermarkt om de hoek. Dus stop met jezelf voor de gek houden en neem verantwoordelijkheid voor je keuzes, ook als je op vakantie bent.

Slimme tips om zwaarder te worden op vakantie te voorkomen

Nu we die bullshit over onvermijdelijke vakantiekilo's hebben ontkracht, is het tijd voor wat praktische tips om gezond te blijven tijdens je reis:

  1. Blijf bewegen: Haal die luie kont van dat strandbedje af en beweeg! Maak van sightseeing een work-out. Huur een fiets, ga wandelen, boek een actieve excursie of doe yoga op het strand. 
  2. Hydrateer, hydrateer, hydrateer: Vaak denk je dat je honger hebt, terwijl je eigenlijk dorst hebt. Drink voldoende water, zeker in warme landen is dat extra belangrijk. Kies dan weer niet voor calorie-rijke drankjes.
  3. Kies verstandig bij het ontbijtbuffet: Begin de dag goed met eiwitten en vezels in plaats van suikerrijke ontbijtproducten. Dan heb je je eerste goede keuze van de dag al binnen en die maakt het makkelijker om de rest van de dag ook voor de gezondere optie te gaan. 
  4. Geniet met mate: Je hoeft jezelf niets te ontzeggen. Proef die lokale specialiteiten, maar houd het bij kleine porties. Ga niet voor én én én maar óf óf óf. Dat dessertbuffet hoeft echt niet elke avond en elke middag afsluiten met drie cocktails ook niet. Nee, echt niet. Kies bewust waar je het allermeeste van geniet en ga ervoor.

Door deze tips toe te passen, kun je genieten van je vakantie zonder dat je bij thuiskomst in paniek naar de weegschaal rent.

De kracht van de juiste mindset

Hier komt het belangrijkste punt: je mindset is allesbepalend. Het gaat erom dat je jezelf niet ziet als slachtoffer van je omgeving, maar als de baas over je eigen keuzes. Stel jezelf de vraag: "Wil ik echt terug in die vicieuze cirkel van afvallen en aankomen?" Als het antwoord nee is, dan is het tijd om je mentaliteit te veranderen. Zie je vakantie niet als een excuus om los te gaan, maar als een kans om te laten zien hoe sterk je bent in het maken van gezonde keuzes, zelfs in verleidelijke situaties.

Dus pak je koffer, vergeet die angst voor dikmakers op vakantie en ga vol vertrouwen op reis. Geniet van elke seconde, van elke heerlijke (en bewust gekozen) maaltijd en van het feit dat jij de baas bent over je eigen lichaam. Want weet je wat? Die sterke, zelfverzekerde houding? Dat is pas echt aantrekkelijk, veel meer dan welk 'perfect' strandfiguur dan ook. Dus ga ervoor en laat zien dat jij die vakantie-valkuilen met gemak kunt omzeilen!

Zijn het niet alleen de vakantiekilo's die blijven plakken, maar sleep jij al jaren teveel gewicht mee? Dan is het tijd om de regie weer terug te pakken en te kiezen voor een gezond, fit en fijn leven. In het gratis webinar van Lot Beukers leer je hoe jij jouw streefgewicht kunt bereiken en behouden.

meer blogs