Inspiratie

Etiketten leren lezen - zo doe je dat

Een gezond en fit leven begint bij het maken van de juiste keuzes. Maar krijg dat maar eens voor elkaar in een drukke supermarkt vol vrolijk gekleurde voedingsmiddelen en misleidende gezondheidsclaims. Daarom vinden we het bij de Beukers Familie ook zo belangrijk dat je etiketten leert lezen. Hoe beter jij begrijpt wat er op de verpakking staat, hoe beter je in staat bent om de gezonde voedingsmiddelen eruit te pakken. In dit artikel delen we het etiketten lezen stappenplan met je, zodat je direct aan de slag kunt!

Het belang van etiketten lezen

Laat je niet misleiden door kreten op de productverpakkingen. Er zijn ontbijtgranen met meer dan 30 gram suiker per 100 gram granen die beweren dat ze gezond zijn. En die zogenaamde ‘light’ chips? Inderdaad een betere keuze dan volvette chips als je wilt afvallen, maar ook deze chipjes bevatten nog steeds behoorlijk wat calorieën.

Daarom is het zo ontzettend belangrijk om etiketten te lezen voor je een product koopt. Ook al is de informatie klein, juist de ingrediëntenlijst en voedingswaardentabel zijn ontzettend waardevol in het beoordelen van hoe gezond een product is. Daarom is etiketten leren lezen een ontzettend goede manier om bewustere keuzes te kunnen maken in de supermarkt. Maar etiketten lezen, hoe doe je dat eigenlijk? We geven je graag een paar tips!

Wat staat er eigenlijk op een voedingsetiket?

Er staat verschillende verplichte informatie op een voedingsetiket. Dit is wettelijk vastgesteld door de Europese wet Voedselinformatie en de Nederlandse Warenwet. Op een etiket vind je terug:

  • De ingrediënten – alle ingrediënten van het voedingsmiddel moeten worden benoemd. De volgorde waarin de ingrediënten staat, geeft aan (van hoog naar laag) van welk ingrediënt het meeste aanwezig is in het product. Hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe minder bewerkt een product is.
  • Allergenen – handig als je een voedselallergie hebt, zoals een allergie voor noten, melk, soja of eieren.
  • E-nummers – fabrikanten zijn verplicht om de e-nummers die in het product zitten, te vermelden op de verpakking.
  • Voedingswaardetabel – deze is het meest relevant als je bezig bent met afvallen. Etiketten leren lezen valt of staat met het goed begrijpen van de voedingstabel. In deze tabel op het etiket vind je informatie over hoeveel calorieën en macro-nutriënten (koolhydraten (dus ook hoeveel suikers), vet, vezels) en hoeveel zout een product bevat.

Etiketten leren lezen - het stappenplan

Wij weten als geen ander dat het niet makkelijk is om etiketten te lezen, maar we beloven je dat het vanzelf makkelijker wordt. Helemaal als je dit stappenplan volgt.

Stap 1: Check de portiegrootte

De eerste stap in het lezen van voedingsetiketten is het begrijpen van de portiegrootte. Veel verpakkingen tonen de voedingswaarden per 100 gram én per portie, dus zorg ervoor dat je weet hoeveel porties er in de verpakking zitten. Vaak zijn de portiegroottes op de verpakking ook nog eens dusdanig klein dat je automatisch veel meer eet dan je vooraf had verwacht.

Stap 2: Onderzoek de macro's

Calorieën zijn belangrijk, want als je wilt afvallen ben je op zoek naar een negatieve energiebalans. Maar kijk ook eens verder dan het totale aantal calorieën om goed te begrijpen wat je naar binnen krijgt. Suiker bevat bijvoorbeeld veel minder calorieën dan vet, maar dat maakt een product niet automatisch gezonder.

Stap 3: Suiker heeft heel veel bijnamen

Met alleen de term suiker nemen ze geen genoegen op een etiket. Dan is het dus echt goed lezen geblazen om ze allemaal te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan: glucose, fructose, sacharose, en dat is nog niet eens alles! Een handige stelregel is dat de meeste benamingen voor suikers eindigen op ‘ose’ of ‘stroop/siroop’. Ook honing, maple syrup en dergelijke zijn allemaal vormen van suikers. Let goed op deze termen, omdat te veel toegevoegde suikers kunnen bijdragen aan gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen.

Stap 4: Ontmasker het zout

Aan heel veel bewerkte producten wordt zout toegevoegd. Het meest bekende zijn de pakjes en zakjes, maar als je eenmaal de etiketten leest, ga je het nog veel vaker tegenkomen. Te veel zout kan leiden tot een hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen. Daarnaast houd je er ook nog eens vocht door vast.

Stap 5: Vezels op het etiket? Top!

Van vezelrijke voedingsmiddelen worden we dan wel weer blij. Zij dragen bij aan een gezonde spijsvertering en een verzadigd gevoel. Volle granen en volkoren varianten van bijvoorbeeld pasta zijn veel beter voor je en daar moet je ook altijd de voorkeur aan geven. Laat je niet afleiden door termen als meergranen of spelt, want deze producten zijn niet zo gezond als hun volkoren concurrent. Wist je dat bruin brood vaak gewoon witbrood is met een kleurtje? Ga dus voor volkoren!

Stap 6: Ontdek de vetten

Niet alle vetten zijn slecht, maar verzadigde en transvetten kunnen het cholesterolgehalte verhogen en het risico op hartziekten vergroten. Transvetten vind je in bijvoorbeeld snoep, gefrituurd eten, koek en chips.

Stap 7: Zo lees je de Ingrediëntenlijst

De ingrediëntenlijst op voedingsetiketten geeft aan wat er in het product zit, van hoog naar laag volume. Als suiker, zout of ongezonde vetten bovenaan de lijst staan, dan weet je dat daar het meeste van in zit. In dat geval kan je dus beter voor een gezonder alternatief kiezen.

Stap 8: Fabrikanten kennen gemene trucjes

Zij zijn er immers op uit om zoveel mogelijk te verkopen. En dat doe je nou eenmaal het beste als je de slechtere dingen verbloemt en de gezonde dingen uitlicht. Daarom gebruiken ze verschillende namen voor suikers en vetten. Fructosestroop, glucose-fructosesiroop en palmolie zijn voorbeelden.

Stap 9: Etiketten vergelijken

Een leuke oefening om goed etiketten te leren lezen: pak eens twee dezelfde producten van verschillende fabrikanten uit het schap en vergelijk de etiketten. Of pak een stuk 48+ kaas en een stuk 30+ kaas, en kijk eens welke verschillen je ziet. Je zult soms worden verrast door de verschillen in ingrediënten en voedingswaarden!

Producten zonder etiket – eet lekker vers!

Vers voedsel heeft meestal geen etiket en dat betekent dat het bestaat uit het ingrediënt dat je in je handen hebt. Hoe meer onbewerkt en natuurlijker je eet, hoe meer gezonde voedingsmiddelen je binnen krijgt. Zorg er dus voor dat je altijd de voorkeur geeft aan vers en dat aanvult met producten die wel een ingrediëntenlijst hebben. En daarvan weet je nu hoe je – door de etiketten te lezen – bewustere keuzes kunt maken!

Wil jij leren hoe jij, helemaal zelf, een gezond leven krijgt en behoudt? Volg dan de gratis webinar ‘Afvallen en op gewicht blijven doe je zo’.

meer blogs