Hormonen & Cyclus

Eetbuien tijdens je menstruatie - hoe ga je ermee om?

Eetbuien tijdens je menstruatie zijn voor veel vrouwen een bekend fenomeen. Het lijkt alsof je lichaam plotseling wordt overgenomen door een onstilbare honger, vooral naar vette, suikerrijke voeding. Chocolade, koekjes, ijs en chips zijn op die dagen niet veilig voor jou. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk en belangrijker nog, wat kun je ertegen doen? We nemen je mee in het mysterie van hormonale honger en geven je praktische tips om deze periode beter door te komen.

Wat veroorzaakt eetbuien tijdens je menstruatie?

Eetbuien kunnen worden getriggerd door schommelingen in je hormoonspiegel. Vooral de fluctuaties in de hormonen oestrogeen en progesteron kunnen invloed hebben op je eetlust en je stemming. Deze hormonen kunnen zorgen voor een groter hongergevoel en je emoties beïnvloeden. Daardoor grijp je eerder naar eten als troost en is de neiging om te kiezen voor voeding met veel calorieën, groter. Niet handig als je juist werkt aan het creëren van een negatieve energiebalans om af te vallen.

Tips tegen hormonale honger

Om de grip op eetbuien tijdens je menstruatie te krijgen, zijn hier enkele praktische tips:

  • Plan je maaltijden en tussendoortjes vooruit: Zorg dat je gezonde snacks en maaltijden klaar hebt staan. Zo wordt het makkelijker om een voedzaam tussendoortje te pakken als je trek krijgt.
  • Blijf gehydrateerd: Soms verwarren we dorst met honger. Drink voldoende water en thee (zonder suiker). Het liefst ongeveer 2 liter per dag.
  • Zoek afleiding bij trek: Ga wandelen, lees een boek, ga lekker in bad of bel een vriendin.
  • Slaap voldoende: Gebrek aan slaap kan je hongergevoel verergeren en als je moe bent, is het lastiger om niet toe te geven aan een opkomende eetbui. Ga dus op tijd naar bed.
  • Onthoud dat jij bepaalt wat je eet: natuurlijk ben je tijdens je menstruatie niet 100% jezelf, maar jij bepaalt wel wat je in je mond stopt. Ook tijdens deze fase kan je dus de touwtjes in eigen hand houden en letten op je negatieve energiebalans.

Hoeveel kilo kom je aan tijdens menstruatie?

Vrouwen komen tijdens hun menstruatie gemiddeld niet meer dan een halve kilo aan, hoewel dit natuurlijk per persoon kan verschillen. Het is dus belangrijk om niet te streng voor jezelf te zijn tijdens deze periode.

Het gewicht dat je aankomt tijdens je menstruatie is meestal tijdelijk en wordt veroorzaakt door het vasthouden van vocht (ook wel bekend als menstruatiebloat) en niet door daadwerkelijke vettoename. Dit kan variëren van een paar honderd gram tot ongeveer een kilo. Het belangrijkste is om je lichaam te accepteren en te begrijpen dat deze schommelingen normaal zijn.

Toegeven aan een eetbui: de keuze ligt bij jou!

Eetbuien tijdens de menstruatie zijn dus een complex samenspel van hormonen, emoties en fysieke behoeften. Door bewust te zijn van deze factoren en actief op zoek te gaan naar gezonde manieren om ermee om te gaan, kun je deze periode een stuk aangenamer maken. Onthoudt: er zijn verklaarbare redenen voor jouw toenemende hongergevoel tijdens je menstruatie, maar daaraan toegeven of niet, blijft jouw eigen keuze.

Wil jij weten hoe je, ook tijdens je menstruatie, kan kiezen voor gezonde voeding, een sterk lijf en een goede mindset? Meld je dan gratis aan voor het webinar 'Een gezond gewicht bereiken en behouden'. Daarin legt Lot Beukers je stap voor stap uit hoe je dit zelf voor elkaar krijgt.

meer blogs