Inspiratie

Leuke work-out voor thuis

Ben je het zat om elke keer naar de sportschool te moeten? Goed nieuws! Een leuke thuis work-out kan net zo goed effectief zijn. Of je nu wilt afvallen, in shape wilt blijven of gewoon lekker wilt bewegen: met thuis trainen kan het allemaal. In dit artikel ontdek je waarom thuistraining zo effectief kan zijn, wat de voordelen zijn en krijg je tips voor toffe YouTube-kanalen met leuke work-outs om thuis mee aan de slag te gaan. Trek je tofste sportoutfit aan en tover jouw woonkamer om tot jouw persoonlijke fitnessparadijs!

Is thuis sporten net zo effectief als een work-out in de sportschool?

Laten we eerlijk zijn: het idee dat je alleen in een fancy sportschool resultaat kunt boeken is natuurlijk onzin. Bewegen is bewegen, het maakt niet uit waar je dat doet. Waarschijnlijk heb je thuis niet alle apparaten tot je beschikking die je in de gym wel hebt, maar een leuke work-out voor thuis kan minstens zo effectief zijn als een sessie in de gym. Sterker nog, voor sommige mensen werkt thuis sporten zelfs beter! Waarom?

Ten eerste heb je geen smoesjes meer. Geen "het regent" of "ik heb geen zin om door de file te rijden". Je sportkleding ligt klaar en je 'sportschool' is letterlijk een paar stappen verwijderd. Het is daardoor ook erg makkelijk om het thuis sporten tot een routine te maken. Door een routine in te bouwen, hou je het sporten makkelijker vol.

Bovendien kun je thuis helemaal je eigen tempo bepalen. Geen intimiderende spierbundels die je het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent. Jij bent de baas over je eigen training.

Een ander voordeel is dat je thuis kunt experimenteren met verschillende soorten work-outs. Van yoga en pilates tot HIIT en krachttraining: alles is mogelijk. Deze variatie zorgt ervoor dat je lichaam steeds op een andere manier wordt uitgedaagd, wat geweldig is voor je vooruitgang. En het mooie is: je hoeft echt geen dure apparatuur aan te schaffen. Met je eigen lichaamsgewicht, een matje en misschien een paar dumbbells kom je al een heel eind.

De voordelen van een thuis work-out

Het grootste voordeel van een thuis work-out is natuurlijk tijdbesparing. Geen gereis meer, geen wachttijden bij populaire apparaten. Jij bepaalt wanneer je traint en hoe lang. Dan het kostenplaatje. Sommige sportschoolabonnementen zijn ontzettend duur. Met thuistraining bespaar je niet alleen op het abonnement, maar ook op benzinekosten. Je kunt dat geld mooi investeren in gezonde voeding of misschien wel een fijne massage als beloning voor al je harde werk.

Privacy is ook een groot pluspunt. Geen pottenkijkers die je beoordelen terwijl je zwetend je squats doet. Thuis kun je lekker jezelf zijn, gekke bekken trekken, keihard zuchten en puffen bij een zware work-out, en desnoods in je onderbroek trainen als je dat wilt. Niemand die het ziet/hoort!

Nog een voordeel: flexibiliteit. Je kunt je work-out makkelijk aanpassen aan je dagschema. Korte sessie tussen twee Zoom-calls door? Geen probleem. Lange, intensieve training op zondagochtend? Ook prima. Jij bent de baas over je agenda.

Tot slot is er het comfort van je eigen omgeving. Je eigen muziek, je eigen temperatuur, je eigen douche achteraf. Geen gedoe met kleedkamers of vergeten handdoeken. Het maakt de drempel om te gaan sporten een stuk lager, wat weer bijdraagt aan die – komt ‘ie weer – oh zo belangrijke consistentie.

Top 5 leukste thuis work-outs

Klaar om aan de slag te gaan? Deze YouTube-kanalen bieden geweldige thuis work-outs voor alle niveaus:

  1. Fitness Blender: Basic en daardoor super laagdrempelig. De oefeningen worden heel duidelijk voorgedaan, waardoor dit een perfect kanaal is voor als je wilt beginnen met thuis trainen.
  2. POPSUGAR Fitness (PS Fit): Een beetje ‘Nederland in Beweging’ qua opzet, maar dan een stuk hipper in de vorm van uber-blije, Amerikaanse leraren en leraressen.
  3. Les Mills: Les Mills is een bekende naam in de sportschoolwereld, misschien heb je al eens een les van ze gevolgd in de sportschool. Op het kanaal vind je o.a. Bodycombat en HIIT trainingen. Maak je klaar om te zweten!
  4. Yoga with Adriene: Hét yogakanaal van YouTube. Perfect voor als je wat meer rust en flexibiliteit zoekt, of ter afwisseling van een pittige krachttraining.
  5. Basic-Fit: Liever workouts volgen in het Nederlands? Dan is dit het kanaal voor jou! Op dit kanaal vind je talloze korte work-outs van 5-20 minuten die je lekker thuis kunt volgen.

Weet je wat misschien wel het allermooist is aan een goede thuis work-out? Er blijft geen smoesjes meer overeind over waarom je niet kunt sporten. Kies een kanaal dat bij je past, rol je matje uit en ga aan de slag. Begin vandaag nog en voor je het weet, ben je die sportieve, energieke versie van jezelf die je altijd al wilde zijn. Kom op, je kunt het!

Nog een duwtje in de rug nodig? Volg dan het gratis webinar Afvallen en op gewicht blijven doe je zo!  Aan het einde van de webinar weet je wat jij nodig hebt om een fit en gezond leven te bereiken en heb je handvatten gekregen om daar direct mee aan de slag te gaan.

meer blogs