Inspiratie

Nooit meer op dieet: 7 tips voor blijvend gewichtsverlies

Nooit meer op dieet - klinkt dat als te mooi om waar te zijn? Steeds weer op de weegschaal staan en teleurgesteld worden. Het jojo-effect na het zoveelste dieet… Daar ben je wel klaar mee! Maar hoe zorg je er nu voor dat je die overtollige kilo's kwijtraakt én ze ook echt niet meer terugkomen? Geen zorgen, we hebben 7 tips voor je waarmee je voorgoed afscheid neemt van diëten en hallo zegt tegen een gezond, slank lichaam. Lees snel verder en ontdek hoe jij nooit meer op dieet hoeft!

Nooit meer op dieet: is dat echt mogelijk?

Als je te zwaar bent en al jaren bezig van alles probeert om gewicht kwijt te raken, denk je wellicht dat nooit meer op dieet niet mogelijk is. Sterker nog, jij hebt het gevoel dat je altijd op dieet bent. Bij iedere verjaardag sla je de taart af met de boodschap dat je dat niet mag omdat je bezig bent wat kilo's kwijt te raken. Maar echt blijvend resultaat zie je niet.

Ons advies? Nooit meer op dieet, maar juist kiezen voor een duurzame, betere optie met een blijvend resultaat.

7 tips waardoor diëten verleden tijd is

1. Leer je lichaam kennen

Wij adviseren om iedere dag op de weegschaal te staan, omdat je dan juist je lichaam leert kennen. Zo ontdek je dat je rond de menstruatie wat zwaarder bent, bij warm weer extra vocht vasthoudt en dat afvallen niet in één rechte lijn naar beneden gaat, maar meer een glooiende beweging is.

2. Kies voor voedzame maaltijden 

Laat jouw eetpatroon voornamelijk bestaan uit voedzame, lekkere maaltijden. Kies voor verse groenten, fruit, volkoren producten en eiwitten. Deze voedingsmiddelen vullen je niet alleen, maar geven je lichaam ook precies wat het nodig heeft. En het beste? Je hoeft nooit meer hongerig rond te lopen omdat ze super voedzaam zijn. Vergeet overigens niet dat ook deze producten calorieën bevatten en dat die net zo goed meetellen voor een negatieve energiebalans.

3. Beweeg omdat het leuk is, niet omdat het moet

Waarom kom ik aan terwijl ik dieet? Misschien omdat je beweging ziet als een straf in plaats van een plezier! Vergeet die saaie cardiosessies en zoek een activiteit die je écht leuk vindt. Of het nu dansen, zwemmen, krachttraining of kickboksen is - als je er plezier in hebt, houd je het veel langer vol. En dat is precies wat we willen: een levensstijl die je blijft volhouden, geen tijdelijke fix. Samen sporten is gezelliger dan alleen, en bovendien heb je dan een stok achter de deur om toch te gaan als je eigenlijk geen zin hebt. Een sportmaatje zoeken is dan ook een prima idee. En hoe gezellig is het om bij te kletsen met een vriendin tijdens een wekelijks wandelrondje?

4. Slaap je slank

Hier komt een eye-opener: slaap is je geheime wapen in de strijd tegen overtollige kilo's. Te weinig slaap verstoort je hormoonbalans, waardoor je meer trek krijgt in ongezonde snacks. Dus prioriteer dat schoonheidsslaapje! Streef naar 7-9 uur slaap per nacht en je merkt dat je niet alleen energieker bent, maar ook makkelijker op gewicht blijft.

5. Weg met stress

Stress is een grote boosdoener als het gaat om gewichtstoename. Het verhoogt je cortisolniveau, wat leidt tot meer vetopslag, vooral rond je middel. Tijd om die stress de deur uit te werken! Ontdek wat jouw stressfactoren zijn en probeer die zoveel mogelijk te elimineren. Probeer meditatie of yoga of als dat niet helemaal jouw ding is: maak gewoon een lekkere wandeling in de natuur, kom je meteen dichter bij die 10.000 stappen. Je lichaam (en geest) zal je dankbaar zijn.

6. Omarm de 80/20-regel en pak die snacks mee

Vergeet strenge diëten waarbij je nooit meer een koekje mag aanraken. Dat houdt niemand vol. Kies in plaats daarvan voor de 80/20-regel: 80% van de tijd eet je gezond en voedzaam, en 20% van de tijd geniet je van minder voedzame producten die je écht lekker vindt. Deze balans zorgt ervoor dat je je niet beperkt voelt en toch resultaat boekt. Zolang je een negatieve energiebalans hanteert, kom jij echt niet aan van die patatfriet met saus of dat wijntje in het weekend.

7. Investeer in jezelf

Last but not least: investeer in jezelf. Alleen jij kunt ervoor zorgen dat jouw kwaliteit van leven enorm verbetert, maar dat hoef je niet helemaal alleen te doen. En niet denken dat je dat niet waard bent, want dat zit vooral tussen je oren. Jij bent het meer dan waard om te kiezen voor een gezond, sterk en fit lichaam.

En als je nog niet zover bent dat je ook daadwerkelijk geld aan jezelf wil uitgeven, helpt Lot Beukers je gewoon gratis. In haar webinar 'Afvallen en op gewicht blijven doe je zo' leert Lot je hoe jij jouw streefgewicht kunt bereiken en behouden.

meer blogs