Beginnen met sporten kan een uitdagende, maar tegelijkertijd ontzettend lonende ervaring zijn, ongeacht je huidige gewicht of conditie. Of je nu wilt afvallen, je conditie wilt verbeteren of gewoon actiever wilt zijn, er is altijd een geschikte sport of activiteit die bij jouw situatie past. In dit artikel helpen we je op weg om de juiste sport te vinden en geven we praktische tips om veilig en succesvol te starten met een actievere levensstijl.
Wanneer je overweegt om te beginnen met sporten maar nog niet zó overtuigd bent dat je al bent begonnen, denk dan nog eens na over de talloze voordelen die regelmatige lichaamsbeweging kan bieden:
Bij het kiezen van een sport is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren, vooral als je overgewicht hebt:
Zwemmen is een geweldige sport om mee te starten met sporten. Een uitstekende full-body workout met minimale belasting op je gewrichten. Ook fietsen en wandelen (zowel buiten als op de hometrainer/loopband) zijn goede sporten voor beginners. Ze zijn toegankelijk en het kan (bijna) overal. Yoga zorgt voor meer flexibiliteit, kracht en mentale ontspanning en is dan ook een geweldige beginnerssport. En denk natuurlijk ook eens aan krachttraining. Je hoeft echt niet direct in de gewichten te gaan hangen: squats, push-ups en lunges zijn geweldig om mee te beginnen en kun je ook gewoon thuis doen.
Het is het beste om een combinatie van cardio en krachttraining te doen. Onder cardiotraining vallen activiteiten zoals fietsen, zwemmen of stevig wandelen. Cardiotraining helpt bij het verbranden van calorieën. Krachttraining zorgt voor het opbouwen van spiermassa. Dit verhoogt je metabolisme, waardoor je ook in rust meer calorieën verbrandt. Als je zowel cardio- als krachttraining doet, profiteer je dus optimaal van alle voordelen die deze sporten bieden.
Onthoud dat de beste sport voor jou er een is die je met plezier kunt volhouden. Experimenteer met verschillende activiteiten om te ontdekken wat bij jou past.
Als afvallen met sporten je hoofddoel is, is het belangrijk om te begrijpen dat gewichtsverlies het resultaat is van een calorietekort. Dit betekent dat je meer calorieën moet verbranden dan je inneemt. Hoeveel je precies moet sporten om af te vallen, hangt af van verschillende factoren zoals je huidige gewicht, dieet en metabolisme.
Een algemene richtlijn is om te streven naar 150 minuten matige tot intensieve lichaamsbeweging per week. Dit komt neer op ongeveer 30 minuten per dag, vijf dagen per week. Echter, voor significant gewichtsverlies en het behouden van dat verlies, kan het nodig zijn om dit op te voeren naar 200-300 minuten per week. Onthoud dat consistentie belangrijker is dan intensiteit, vooral in het begin. Het is beter om regelmatig licht intensief te sporten dan af en toe héél intensief.
Als je wilt beginnen met sporten, vooral als je overgewicht hebt, zijn hier enkele belangrijke tips om veilig en effectief te starten:
Beginnen met sporten is één ding, maar het volhouden is vaak de grootste uitdaging. Het helpt enorm om voordat je begint realistische doelen te stellen. Begin met kleine, haalbare doelen en vier elk succes. Niet met eten, want eten of drinken zou nooit een beloning of een strafmoeten zijn, maar met iets leuks. Schrijf je vorderingen op of gebruik hier een app voor, om je vooruitgang te zien. Dit werkt enorm motiverend. En onthoud: wees geduldig: Resultaten komen niet overnight. Blijf consistent en de resultaten zullen volgen.
Want wij weten dat jij een topper bent. En beginnen met sporten is een geweldige stap richting een gezonder leven, ongeacht je startpunt. Of je nu wilt afvallen, je conditie wilt verbeteren of gewoon actiever wilt zijn, er is altijd een sport of activiteit die bij jou past. Het belangrijkste is om te beginnen en consistent te blijven. Onthoud dat elke stap, hoe klein ook, een stap in de goede richting is.
Ben je klaar voor een gezonde, fitte leefstijl waarbij je eindelijk gelukkig bent met jouw lichaam en lekker in je vel zit? In het gratiswebinar van Lot Beukers leer je stap voor stap hoe je jouw droomgewicht bereikt en behoudt.