Hormonen & Cyclus

Welke voedingsmiddelen kunnen invloed hebben op je hormonen?

Een goede balans in je hormoonhuishouding is ontzettend belangrijk. Het heeft niet alleen veel invloed op hoe je je innerlijk voelt, maar ook op wat je aan de buitenkant ziet. Deze complexe dans aan hormonen kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder voeding. Wat je eet, kan een aanzienlijke impact hebben op je hormoonhuishouding. Sommige voedingsmiddelen kunnen deze soms ietwat breekbare balans verstoren en dat merk je direct aan je gezondheid en hoe je je voelt. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van welke voedingsmiddelen mogelijk (negatieve) effecten hebben op je hormonen. In dit artikel zitten we een aantal van deze voedingsmiddelen op een rij.

Voedingsmiddelen die je hormonen kunnen beïnvloeden

Bij de Beukers Familie vinden we het heel belangrijk dat je geen enkel product of voedingsmiddel uitsluit. Wij geloven er niet in dat je koolhydraten moet laten staan en hebben het al helemaal niet over 'guilty pleasure'. Als je ervoor kiest om iets te eten, moet je je daar niet schuldig over voelen. Ook de voedingsmiddelen die je hormonen kunnen beïnvloeden sluiten wij niet uit. Wel is het zo dat van deze producten bekend is dat zij in meer of mindere mate een invloed kunnen hebben op hoe jij je voelt. Het is dus zeker de moeite waard om dit te onderzoeken.

1. Suiker en bewerkte koolhydraten

Suiker en bewerkte koolhydraten zijn berucht om hun invloed op insuline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Wanneer je regelmatig grote hoeveelheden suiker eet, kan dit leiden tot insulineresistentie. Dit verstoort op zijn beurt weer de balans van andere hormonen zoals oestrogeen en progesteron. Iets wat bij vrouwen met PCOS bijvoorbeeld ook vaak voorkomt. Een stabiele bloedsuikerspiegel is essentieel voor een gezonde hormoonbalans.

2. Zuivelproducten:

Sommige zuivelproducten, vooral degenen die hormonen bevatten die aan de dieren zijn gegeven, kunnen de hormoonhuishouding van vrouwen beïnvloeden. Deze hormonen kunnen de balans verstoren tussen oestrogeen en progesteron in het lichaam, wat kan leiden tot een onregelmatige menstruatie en andere hormonale problemen. Ook worden bepaalde huidklachten zoals eczeem regelmatig gekoppeld aan het eten en drinken van zuivel.

3. Cafeïne

Cafeïne is te vinden in koffie, thee, sommige frisdranken en zelfs in kleine hoeveelheden in chocolade. Ook bevatten een flink aantal pre-warkout shakes (grote) hoeveelheden cafeïne. Het kan de cortisolproductie stimuleren en dit is het stresshormoon dat een directe invloed heeft op de hormoonbalans. Te veel cafeïne kan leiden tot verhoogde stressniveaus en kan de menstruatiecyclus ontregelen.

4. Transvetten

Transvetten vind je terug in gefrituurd voedsel en bewerkte snacks. Ook hiervan zijn er onderzoeken te vinden dat ze in verband kunnen worden gebracht met ontstekingen in het lichaam. Deze ontstekingen kunnen de hormoonhuishouding verstoren, met name hormonen die verantwoordelijk zijn voor de regulatie van de eetlust en het metabolisme.

5. Alcohol

Alhoewel we echt niet tegen een drankje zijn, is het niet iets wat iedere dag op het menu moet staan. Overmatig alcoholgebruik kan de lever beschadigen, wat een hele belangrijke rol speelt bij het metaboliseren van hormonen. Wanneer de lever niet goed functioneert, kunnen hormonen zoals oestrogeen zich ophopen in het lichaam en dat kan weer leiden tot hormonale disbalans en daar aan gekoppelde problemen zoals PMS (premenstrueel syndroom).

6. Soja

Hoewel soja vaak als gezond wordt beschouwd, moet er wel een kleine kanttekening bij worden geplaatst. Met sommige soja wordt flink gerommeld. Door de planten genetisch te manipuleren, worden zij resistent gemaakt tegen bepaalde insecten en bacteriën. Deze gemanipuleerde soja wordt in veel gevallen gebruikt als diervoeding, waardoor het ook in ons eten terecht komt. Alle soja die je zo eet, zoals kwark of tofu, is vrijwel altijd neutraal. Dit kan je ook terug vinden op de verpakking. De soja die is aangepast, kan van invloed zijn op je hormoonhuishouding.

7. Te Weining Gezonde Vetten

Gezonde vetten, zoals omega-3 vetzuren die te vinden zijn in vette vis, noten, zaden en algen, zijn essentieel voor een gezonde hormoonhuishouding. Deze vetten worden gebruikt als bouwstenen voor hormonen en helpen bij het reguleren van ontstekingen in het lichaam. Als je daar te weinig van binnen krijgt, merk je dit ook in je hormoonhuishouding.

Het is dus erg belangrijk dat je je bewust bent van de voedingsmiddelen die je consumeert en hoe deze voedingsmiddelen jouw hormoonhuishouding kunnen beïnvloeden. Met de nadruk op kunnen, want ieder lichaam reageert weer anders. Wat wel voor iedereen belangrijk is, is een gebalanceerd dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen, gezonde vetten en magere eiwitten,

Gezond eten begint bij jezelf, maar een zetje in de juiste richting is natuurlijk onwijs fijn. Daarom leert Lot Beukers je in het gratis webinar hoe jij een gezond gewicht kunt krijgen en behouden, zelfs met overgewicht.

meer blogs