De overgang en de menopauze zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar ze verwijzen eigenlijk naar verschillende fasen in het leven van een vrouw. Hoewel ze beide te maken hebben met veranderingen rondom je cyclus, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. Tijd om duidelijk te scheppen, dus! In dit artikel leggen we uit wat het verschil tussen de overgang en menopauze is, wat beide begrippen inhouden en welke invloed ze kunnen hebben op (het creëren van) een gezonde leefstijl.
De overgang, ook wel bekend als de perimenopauze, is de fase die voorafgaat aan de menopauze. Alhoewel we vaak denken dat de overgang iets voor vijftig-plussers is, begint het meestal wanneer vrouwen eind 30 tot begin 40 zijn. Direct met de kanttekening erbij dat het per vrouw verschilt. De overgang is een geleidelijk proces dat enkele jaren kan duren voordat de menopauze wordt bereikt.
Tijdens de overgang ondergaat je lichaam verschillende veranderingen als gevolg van schommelingen in de hormoonspiegels. Een van de meest opvallende symptomen van de overgang is het onregelmatig worden van de menstruatiecyclus. Vrouwen kunnen kortere of langere menstruatieperiodes hebben en soms overslaan. Dit komt door de afname van de productie van oestrogeen en progesteron, de twee belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen.
Maar helaas is dat niet de enige klacht die je kan krijgen. Ook opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisseling, vermoeidheid en gewichtstoename zijn symptomen die regelmatig opgemerkt worden door vrouwen in de overgang.
De menopauze is het punt waarop je officieel stopt met menstrueren. Het moment is definitief wanneer je minimaal 12 maanden achter elkaar geen menstruatie hebt gehad. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen de menopauze bereiken, ligt meestal tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar. Maar ook dat kan weer van vrouw tot vrouw verschillen. Bepaalde gezondheids- en leefstijlfactoren hebben daar bijvoorbeeld veel invloed op, maar het is ook veel een deel genetisch bepaald.
Tijdens de menopauze dalen de niveaus van oestrogeen en progesteron aanzienlijk, wat leidt tot het stoppen van de eisprong en menstruatie. Dit betekent dat je vanaf dat moment niet langer vruchtbaar bent.
De menopauze is dus eigenlijk een specifiek moment, terwijl de overgang een langere periode van hormonale veranderingen omvat die eraan voorafgaan. Nadat de menopauze is bereikt, kunnen sommige van de symptomen die tijdens de overgang zijn ervaren, zoals opvliegers en stemmingswisselingen, aanhouden, zij het meestal in mildere vorm.
Waarschijnlijk ben je nu al genoeg verrast met het feit dat de overgang en menopauze twee aparte dingen zijn. Gelukkig ben je niet de enige, deze fout wordt vaker gemaakt. Het is belangrijk om het verschil tussen de overgang en de menopauze te weten op het moment dat je er middenin zit. Dit omdat de symptomen niet mals zijn en je beide fasen weer op een andere manier aanpakt.
Voor de duidelijkheid hebben we de grootste verschillen tussen de overgang en menopauze voor je op een rij gezet.
In de overgang of menopauze zitten betekent overigens niet dat je niet kan werken aan een gezonde leefstijl. In de Beukers Familie zitten ook veel dames die juist in deze fases ontdekken hoe belangrijk een gezond lijf en stevige mindset is. Wil jij weten hoe jij, helemaal zelf, een sterk fundament voor een gezond leven kan bouwen? Download dan gratis de Beukers Brochure.