Inspiratie

Wat is intermittent fasting en is dit gezond?

Intermittent fasting is meer dan een dieettrend; het is een lifestyle die inmiddels vele aanhangers kent. Deze methode heeft de aandacht getrokken omdat het al heel veel mensen heeft geholpen om af te vallen en dat gezonde patroon aan te houden. Maar wat is intermittent fasting, en is het wel gezond? In dit artikel leggen we je het uit en nemen we mee in de keuze of IF iets voor jou kan zijn.

Wat is intermittent fasting?

Letterlijk vertaald betekent het: vasten met tussenpozen. En dat is ook precies wat het is! Bij deze methode kies je ervoor om een bepaald tijdvak van de dag niet te eten (te vasten dus). Op de momenten dat je wél eet, kies je voor voedzame, gezonde maaltijden.

Hoe begin je aan intermittent fasting?

Beginnen met intermittent fasting kan aanvoelen als een sprong in het diepe, maar met de juiste voorbereiding en mindset is het verrassend eenvoudig. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

Kies je methode

Er zijn verschillende methoden, zoals de 16/8 methode waarbij je 16 uur vast en binnen een tijdvenster van 8 uur eet. Ook is er een methode waarbij je de ene dag erg weinig eet, gevolgd door een dag waarop je alles mag eten. Een andere bekende vorm is het 5:2 dieet, waarbij je vijf dagen in de week ‘normaal’ eet en twee dagen vast.

Luister naar je lichaam

Begin langzaam en pas de vastenperiodes aan op basis van hoe je je voelt. Word je er bijvoorbeeld heel naar van en heb je het gevoel dat je steeds flauwvalt, dan probeert je lichaam je iets te vertellen. Luister hier dan ook echt goed naar.

Plan je maaltijden

Zorg ervoor dat je tijdens je eetvensters voedzame maaltijden consumeert die je lichaam ondersteunen. De kans is aanwezig dat je denkt dat je op zo'n moment alles mag eten, maar 2 Big Mac menu's gaan je niet gezonder maken.

De voordelen en nadelen van intermittent fasting

Zoals bij elke levensstijlverandering, kent intermittent fasting voor- en nadelen.

Het voornaamste voordeel van deze methode is gewichtsverlies. Veel mensen die aan intermittent fasting doen, vallen af. Ook geven veel mensen aan een verhoogde focus en helderheid te ervaren tijdens hun vastenperiodes. Er lijken ook gezonde neveneffecten te zijn aan intermittent fasting (zoals een daling in cholesterol), maar er is nog niet genoeg onderzoek naar gedaan om definitieve uitspraken te doen over de langetermijneffecten van deze lifestyle.

Intermittent fasting kent ook nadelen. Zo kan het kan enige tijd duren voordat je lichaam zich aanpast aan de nieuwe eetpatronen. Ook kan het leiden tot lastige sociale uitdagingen. Afhankelijk van de maaltijd die je skipt, kun je niet altijd meedoen met een etentje of lunch.

Ook belangrijk: Intermittent fasting is niet geschikt voor iedereen, zoals zwangere vrouwen of mensen met bepaalde gezondheidsaandoeningen. Heb je gezondheidsproblemen? Dan is het altijd raadzaam om contact te zoeken met een medisch professional voordat je wilt starten met deze lifestyle.

Val je snel af met intermittent fasting?

Hoeveel je afvalt met intermittent fasting varieert van persoon tot persoon. Hoewel sommigen snel resultaten zien, is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Op een blijvende manier afvallen kost tijd. Intermittent fasting is geen wondermiddel. Het gaat niet alleen om het verliezen van gewicht, maar ook om het opbouwen van een gezonde relatie met voeding.

Ben jij op zoek naar een manier om gewicht te verliezen en te kiezen voor een fitte leefstijl waarin jij de touwtjes in handen hebt? Meld je dan gratis aan voor het webinar van Lot Beukers.

meer blogs